Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia avasi määräaikaisen sotilastukikohdan Pohjois-Norjaan

Britannia ilmoitti keskiviikkona avanneensa sotilastukikohdan Pohjois-Norjaan. Tarkoituksena on vahvistaa sotilasliitto Naton kyvykkyyksiä arktisella alueella Ukrainan sodan herättämien huolien myötä.

Brittilaivaston mukaan Camp Vikingina tunnettu paikka toimii tukikohtana Britannian merivoimien iskujoukoille. Laivasto kuvaili joukkoja "arktisen keihään kärjeksi" ja yksiköksi, jonka puoleen Britannia kääntyy tarvitessaan äärimmäisissä sääolosuhteissa taistelemaan kykeneviä sotilaita.

Norja ei salli ulkomaisten sotajoukkojen pysyviä tukikohtia alueellaan, joten Camp Vikingin on määrä olla toiminnassa vuosikymmenen ajan.

Tarkoitusta varten rakennettu tukikohta sijaitsee noin 65 kilometriä Tromssasta etelään. Laivaston mukaan sinne mahtuu koko merivoimien eliitti-iskujoukkojen henkilöstö.

Laivasto kuvailee sijaintia ihanteelliseksi alueen uhkien torjumista varten. Lisäksi se sanoo tukikohdan auttavan Britanniaa reagoimaan nopeasti, jos Naton pohjoisreunaa on tarpeen suojella.

Noin tuhat iskujoukkojen jäsentä on lähetetty tukikohtaan tänä talvena.

Norjan puolustusministeriön uutistoimisto AFP:lle antamassa lausunnossa kerrotaan, että paikkaa ovat aiemmin käyttäneet Nato-liittolaiset ja sitten Hollannin merivoimat.

Norja on yksi Naton perustajajäsenistä. Nato-joukkoja käy säännöllisesti Norjassa harjoittelemassa kylmissä olosuhteissa taistelemista.