Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Kristersson: Ruotsin ja Suomen eriaikainen liittyminen Natoon entistä todennäköisempää

Ruotsin ja Suomen liittyminen Naton jäseniksi eri aikaan on tullut entistä todennäköisemmäksi, sanoo Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson. Hän kertoo saaneensa tämän suuntaisia viestejä Turkista, jonka mukaan liittymisasia on valmiimpi Suomen kuin Ruotsin kanssa.

Kristersson kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa, jonka hän piti yhdessä Ruotsin Nato-neuvotteluja johtavan Oscar Stenströmin kanssa tiistaina.

– Kuten olemme viime viikkoina kuulleet, ei vielä ole päätetty, että Suomen ja Ruotsin ratifioinnit tapahtuisivat eri aikaa. Se minkä minä ja Oscar Stenström olemme viime viikkoina kohdanneet, on että todennäköisyys eri aikaan hyväksymiselle on kasvanut, Kristersson sanoi.

Kristerssonin mukaan Ruotsi on varautunut myös sellaiseen tilanteeseen, jossa Suomi hyväksytään Natoon ilman Ruotsia.

– Naton pääsihteerillä Jens Stoltenbergillä on tapana sanoa, että jos niin käy, kyseessä ei ole mikään pitkäkestoinen ongelma. Kyse ei lopulta ole siitä, tuleeko Ruotsista Naton jäsen, vaan siitä, koska Ruotsista tulee Naton jäsen, pääministeri korosti.

Kristersson myös lisäsi, että jos Suomi liittyisi Natoon ennen Ruotsia, olisi Ruotsinkin asema siinä tapauksessa turvallisempi kuin jos Suomi olisi edelleen Naton ulkopuolella.

Stenströmin mukaan Turkki katsoo edelleen, ettei Ruotsi ole edennyt riittävästi Turkin, Ruotsin ja Suomen kolmikanta-asiakirjan toimeenpanossa.

– Suomen kohdalla vastaavaa tyytymättömyyttä ei ole, mikä voidaan tulkita niin, että Turkki katsoo Suomen edelleen merkittävästi pidemmälle oman osansa toteuttamisessa, Stenström sanoi.