Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yli-opisto-opiskelijat jo hyödyntäneet Chat GPT:tä, junalakkoa torjutaan taas tänään, Pohjois-Korea ampui ballistisen ohjuksen mereen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yliopistoissa on jo huomattu opiskelijoiden hyödyntäneen tehtävissä Chat GPT:tä

Jyväskylän yliopistossa opettajat ovat huomanneet, että opiskelijat ovat jo käyttäneet tehtävien tekemisessä apuna tekoälysovellus Chat GPT:tä. Chat GPT:n käyttö on herättänyt keskustelua erityisesti korkeakouluissa. Sovellus pystyy esimerkiksi vastaamaan kysymyksiin ja tuottamaan tekstiä.

Muun muassa Tampereen yliopisto ja Jyväskylän kauppakorkeakoulu ovat päättäneet sallia tekoälyn käytön opiskelun apuna. Myös Opetushallitus suhtautuu myönteisesti tekoälyn hyödyntämiseen perusopetuksessa.

Veturinkuljettajien työriitaan yritetään vielä viimeisenä päivänä etsiä ratkaisua

Veturinkuljettajien työriitaa yritetään ratkoa vielä tänään, päivää ennen ilmoitetun lakon alkua.

Työriidan osapuolet kokoontuvat etsimään ratkaisua iltapäivällä valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Lauantaina sekä työntekijäpuolta edustavan Rautatiealan Unioni RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki sekä työnantajapuolta edustavan Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kertoivat STT:lle pitävänsä lakon alkamista maanantaina hyvin todennäköisenä.

Suomen junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina kello 00.01. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Ecuadorissa toistakymmentä ihmistä on kuollut maanjäristyksessä

Etelä-Amerikassa Ecuadorissa ja Perussa ainakin 14 ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut maanjäristyksessä, kertovat maiden viranomaiset.

Maan presidentti Guillermo Lasso kertoi Twitterissä Ecuadoria ja Perua lauantaina ravistelleen järistyksen tuhonneen myös rakennuksia.

Lounaisessa El Oron maakunnassa lähellä Perun pohjoisrajaa 11 ihmisen raportoitiin kuolleen ja kahden sieltä pohjoiseen Azuayn maakunnassa. Yhden kerrotaan kuolleen Perussa.

Perun seismologian instituutti kertoi järistyksen magnitudiksi ensi alkuun 7,0, mutta tarkensi arviota myöhemmin 6,7:ään. (Lähde: AFP)

Serbian ja Kosovon suhteita normalisoivaa sopimusta ei saatu allekirjoitettua

Pohjois-Makedoniassa maratonmittaisiksi venyneet EU:n välittämät neuvottelut ovat päättyneet ilman, että Serbia ja Kosovo olisivat allekirjoittaneet sopimusta suhteidensa normalisoimisesta.

12 tuntia jatkuneissa neuvotteluissa saavutettiin EU:n mukaan edistystä, mutta lopullisia allekirjoituksia paperiin ei saatu. Vuonna 2008 itsenäiseksi julistautunut Kosovo on Serbian entinen maakunta, jonka itsenäisyyttä Serbia ei ole tunnustanut.

Korkean tason neuvotteluissa olivat paikalla sekä Kosovon pääministeri Albin Kurti että Serbian presidentti Aleksandar Vucic. (Lähde: AFP)

Pohjois-Korea ampui jälleen ballistisen ohjuksen mereen

Pohjois-Korea on ampunut jälleen uuden ballistisen ohjuksen, kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap. Uutistoimistolle asiasta kertoneen Etelä-Korean asevoimien mukaan ohjus ammuttiin Japaninmereen Korean niemimaan itäpuolella.

Pohjois-Korea on tällä viikolla tehnyt useita ohjusten testilaukaisuja, joita pidetään protestina Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen yhteisille sotaharjoituksille. Pohjois-Korea on sanonut pitävänsä harjoituksia provokaationa ja uhkana turvallisuudelleen. (Lähde: AFP)

Kazakstanin ennenaikaisten parlamenttivaalien äänestys alkoi

Keski-Aasian Kazakstanissa äänestyspaikat ovat auenneet maan parlamentin alahuoneen ennenaikaisissa vaaleissa. Äänestys alkoi aamuseitsemältä paikallista aikaa, kertovat uutistoimisto AFP:n toimittajat Astanan ja Almatyn kaupungeissa.

Noin 12 miljoonalla äänioikeutetulla on aikaa äänestää iltakahdeksaan asti. Maan parlamentin alahuone on ollut presidentti Kasym-Zhomart Tokajeville uskollisten edustajien hallussa, mutta presidentin valtapiiristä riippumattomien edustajien nousua valtaan pidetään mahdollisena.

Tokajev hajotti maan parlamentin alahuoneen tammikuussa ja määräsi ennenaikaiset vaalit. (Lähde: AFP)

Sebastian Aho teki hattutempun - Carolina voitti Philadelphian jatkoajalla 5-4

Jääkiekon NHL:n ottelukierroksella Carolina Hurricanesin suomalaissuorittaja Sebastian Aho vei hattutempulla joukkueensa voittoon vierailulla Philadelphia Flyersin luona.

Ahon ensimmäisen ja toisen erän maaleista huolimatta Carolina näytti jo häviävän pelin ennen Martin Necasin varsinaisen peliajan viime sekunnilla tekemää 4–4-tasoitusmaalia.

Jatkoajalla Aho viimeisteli voiton 5–4-maalillaan ennen kuin edes minuutti oli tullut täyteen.

Tolvanen teki maalin, mutta Seattle hävisi vierailleelle Edmontonille

Isäntäjoukkue Seattle Krakenin suomalaispelaaja Eeli Tolvanen teki maalin seuran ottaessa vastaan vierailleen Edmonton Oilersin. Kiivaasta taistosta huolimatta Edmonton kuitenkin lopulta kaatoi Seattlen luvuin 6–4.

Tolvasen käsialaa oli joukkueen neljäs ja viimeinen maali hieman ennen pelikellon sointia kolmannen erän päätteeksi. Seattlen riveihin kesken kauden Nashville Predatorsista vaihtanut Tolvanen on tehnyt uudelle seuralleen 12 maalia ja 10 syöttöä yhteensä 34 ottelussa.

Tolvanen oli ottelun ainoa suomalainen jäillä. Joukkuetoveri Joonas Donskoi oli poissa ylävartalovamman vuoksi.

Poutaisa sää pyyhkii sateet pois ja ajokeli helpottuu eilisestä

Tästä päivästä odotetaan kohtalaisen poutaista, ja tieolosuhteet alkavat Ilmatieteen laitoksen mukaan kohentua jo lauantain ja sunnuntain välisen yön aikana.

Eilen ajokeliä heikensivät lumi- ja räntäsateet, joiden on määrä pitkälti väistyä aamuun mennessä. Sunnuntaille ei ole annettu tieliikenteen varoituksia.

Aurinkoisinta on maan pohjoisosassa, maan etelä- ja keskiosassa pilvisyys taas on aika runsasta. Elohopea liikkuu maan etelä- ja keskiosassa yhden ja viiden lämpöasteen välillä. Pohjoisessa on päivällä tiedossa heikkoa pakkasta.