Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äärioikeistoryhmä Oath Keepersin jäseniä tuomittiin jälleen Capitol-mellakoinnista

Yhdysvalloissa kuusi äärioikeistoryhmä Oath Keepersin jäsentä todettiin maanantaina syyllisiksi Capitolin vuoden 2021 mellakointiin liittyvissä syytteissä. Asiasta kertoivat useat yhdysvaltalaismediat.

Kyseessä oli kolmas Oath Keepersin toimintaan keskittyvä oikeudenkäynti. Ryhmän ajatellaan olleen keskeisessä roolissa väkivaltaisen mellakoinnin suunnittelussa ja sen toteutumisessa, kun Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin tukijat tunkeutuivat Capitoliin päättäjien valmistautuessa vahvistamaan nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoitto.

Neljä ryhmän jäsentä todettiin syyllisiksi salaliittoon kongressin toiminnan häiritsemiseksi. Tuomio voi olla 20 vuotta vankeutta. Kaksi muuta todettiin syyllisiksi lievempiin rikoksiin.

Lähes tuhat ihmistä on syytettyinä mellakointiin liittyen, mutta suurin osa on saanut syytteen esimerkiksi laittomasta tunkeutumisesta tai muusta melko lievästä rikkeestä. Vakavimmat syytteet, kuten salaliitto ja kapinan lietsominen, ovat kohdistuneet Oath Keepers- ja Proud Boys -ryhmiin kuuluville.

Trumpillekin ehkä vielä syyte?

Kahdessa aiemmassa oikeudenkäynnissä on tuomittu muiden muassa Oath Keepersin johtaja Stewart Rhodes. Meneillään on myös oikeudenkäynti, jossa viittä Proud Boysin jäsentä syytetään väkivaltaisuuksien järjestämisestä yhdessä Oath Keepersin kanssa.

Tuomioiden myötä kasvaa myös todennäköisyys, että Trump ja hänen laillaan Bidenin vaalivoiton mitätöintiin pyrkinyt lähipiiri voisivat saada yhtä vakavia syytteitä omasta toiminnastaan. Oikeusministeriön erikoissyyttäjä tutkii parhaillaan Trumpin mahdollista osuutta mellakointiin. Kolme viikkoa ennen mellakkaa Trump vetosi kannattajiinsa ja kannusti heitä tulemaan Washingtoniin.

Trumpia uhkaa syyte myös Georgiassa, jossa hänen epäillään painostaneen paikallisviranomaisia muuttamaan vaalituloksia. Jo tällä viikolla luvassa saattaa olla syyte hyssyttelyrahoista, joita Trumpin asianajaja maksoi pornonäyttelijälle vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan alla, jotta tämä ei julkistaisi väitteitä vuosien takaisesta suhteesta Trumpin kanssa.