Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien luottamus talouteen yhä heikkoa – "Auton ja asunnon ostoaikeita normaalia vähemmän"

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on edelleen hyvin heikkoa, vaikka se on kohentunut hitaasti alkuvuodesta.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa –10,8, kun se helmikuussa oli –11,9 ja tammikuussa –12,7.

Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon –10,5. Pitkän ajan keskiarvo indikaattorissa on –2,2.

– Maaliskuussa odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua parani hieman edelliskuusta mutta pysyi melko synkkänä. Nykytilan arvio ja odotus omasta taloudesta heikkenivät aavistuksen ja olivat hyvin matalalla tasolla, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta oli nyt selvästi heikompi, kun taas odotus omasta taloudesta säilyi vuoden takaisella tasolla. Odotus Suomen taloudesta taas oli huomattavasti vahvemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Poikkeuksellisesti luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja heikointa Itä-Suomessa. Optimistisimpia väestöryhmistä olivat ylemmät toimihenkilöt, kun kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät.

Moni pitää rahatilannettaan yhä suhteellisen hyvänä

Tilastokeskus kertoo myös, että oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa edelleen suhteellisen hyväksi. Mahdollisuuksia säästämiseen tulevina kuukausina ennakoitiin olevan jopa tavanomaista hieman enemmän. Rahaa oli maaliskuussa jäänyt säästöön 58 prosentilla kuluttajista ja 74 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Sitä vastoin kuluttajista vain kahdeksan prosenttia arvioi, että hetki on otollinen hintaville hankinnoille.

– Aikeet käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan lisääntyivät hieman jääden silti hyvin niukoiksi. Ajankohtaa pidettiin erittäin epäedullisena ostoksille. Auton ja asunnon ostoaikeita ilmeni selvästi normaalia vähemmän, Tilastokeskus jatkaa.

Kuluttajien luottamustutkimukseen osallistui maaliskuun alkupuolella runsas tuhat Suomessa asuvaa henkilöä.

Teollisuuden näkymät synkkenivät maaliskuussa

Elinkeinoelämän luottamus talouteen on hienoisessa laskussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

– Helmikuuhun asti varsin tasaisena pysynyt luottamus kääntyi maaliskuussa aavistuksen laskuun. Teollisuus vetää koko elinkeinoelämän luottamusta nyt alaspäin. Muilla päätoimialoilla tultiin ylöspäin, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

EK:n mukaan teollisuudessa luottamus laski kuusi pykälää maaliskuussa. Uusin saldolukema oli –12, kun vielä helmikuussa lukema oli –6. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

EK:n mukaan sekä rakentamisessa että palveluissa luottamus nousi maaliskuussa helmikuuhun verrattuna. Rakentamisen luottamus nousi neljä pistettä –17:ään, kun pitkän aikavälin keskiarvo on –6. Palvelualojen indikaattorissa luottamus nousi maaliskuussa kolme pistettä +5:een, kun keskiarvo on +12.

Vähittäiskaupassa luottamus taas nousi kaksi pykälää lukemaan –10. Tässä indikaattorissa pitkän aikavälin keskiarvo on –1.

– Maaliskuun aikana rahoitusmarkkinat ovat hermoilleet. Keskuspankkien nopeassa tahdissa tehtyjen koronnostojen vaikutukset alkavat näkyä. Seuraavan kuukauden aikana on mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan yritysten luottamus kulkee, Pakarinen jatkaa.

-----

Korjattu aiempaa uutista kello 10.16: EK korjasi rakentamisen luottamuksen nousseen neljä pistettä, ei kolme.