Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja Ruotsi ostavat uusia rynnäkkökiväärejä Sakolta

Suomi ja Ruotsi hankkivat yhteisen käsiaseperheen suomalaiselta asevalmistajalta Sakolta. Maiden puolustusvoimat allekirjoittivat tänään puitesopimuksen asiasta, Sako kertoo.

Puitesopimuksen kesto on aluksi kymmenen vuotta, ja sen optiokaudet ulottuvat vuoteen 2053 asti.

Suomi hankkii ensimmäisessä vaiheessa rynnäkkökiväärejä ja henkilökohtaisia suoja-aseita kenttätesteihin. Hankinnan arvo on noin 700 000 euroa.

– Tulevalla käsiaseperheellä valmistaudutaan korvaamaan asteittain Puolustusvoimien nykyiset rynnäkkökiväärit, itselataavat tarkkuuskiväärit ja raskaat tarkkuuskiväärit, kertoo Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtaja, kenraalimajuri Jari Mikkonen tiedotteessa.

Ruotsi uusimassa aseensa

Myös Ruotsi ostaa Sakolta rynnäkkökiväärejä ja henkilökohtaisia suoja-aseita. Ruotsin hankinta on tässä vaiheessa huomattavasti suurempi kuin Suomella. Ruotsin ensimmäisen sopimuksen arvo on noin 875 miljoonaa kruunua eli noin 78 miljoonaa euroa.

Ruotsin hankinta kattaa rynnäkkökiväärit kaliiperissa 5,56x45 ja 7,62x51 sekä tarkka-ampujan kiväärit kaliiperissa 7,62x51 ja .338 Lapua Magnum.

Ruotsin puolustusmateriaaliviraston FMV:n mukaan maanantaina solmittu sopimus vaikuttaa käytännössä koko Ruotsin puolustusvoimien henkilöstöön, joka pitkällä aikavälillä saa käyttöönsä uudet, modernit aseet.

– Otamme nyt ison askeleen korvataksemme käytännössä kaikki puolustusvoimiemme aseet, sanoo FMV:n maajärjestelmäosaston johtaja Jonas Lotsne tiedotteessa.

Hankittavat aseet korvaavat Ruotsin puolustusvoimilla nykyisin käytössä olevat AK4- ja AK5-rynnäkkökiväärit sekä Psg90-tarkkuuskiväärit.

Useita erilaisia käsiaseita

Suomen puolustusministeriön viime keväänä julkaiseman tiedotteen mukaan Suomen ja Ruotsin yhteiseen käsiaseperheeseen kuuluisi rynnäkkökiväärejä, kerta- ja sarja-automaattisia kiväärejä, henkilökohtaisia suoja-aseita, kertalaukaisutoimisia tarkkuuskiväärejä ja sotilashaulikkoja.

Allekirjoitetun sopimuksen työllisyysvaikutus Sakolle on merkittävä, yhtiö sanoo.

Aikomuksena on lisätä molempien maiden huoltovarmuutta ja parantaa yhteentoimivuutta käyttämällä samantyyppisiä aseita ja ammuksia.

– Se, että Ruotsi ja Suomi hankkivat yhtenäisen asejärjestelmän samalta valmistajalta, lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön niin aseiden käytön, harjoittelun, kehitystyön kuin ammushankinnan osalta, Ruotsin FMV:n Lotsne sanoo.