Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläissotilaat kertovat verkossa leviävällä videolla: "Meidät uhattiin ampua, jos vetäydymme"

Ukrainan itäosissa sotineet venäläissotilaat kertovat Telegramissa levinneellä videolla, että heidän omat komentajansa uhkasivat tappaa heidät, jos he vetäytyvät. Asiasta kertoo muun muassa brittiläinen laatulehti The Guardian, joka on itsekin haastatellut osaa videolla esiintyvistä sotilaista.

Telegramissa levinnyt video on julkaistu myös The Guardianin Youtube-tilillä. Voit katsoa sen tästä:

Videolla venäläissotilaat kertovat, että heidän joukkoihinsa kuului 161 sotilasta, jotka olivat 14 päivän ajan avoimen tulituksen alla.

– Menetykset olivat valtavia: 34 sotilasta haavoittui ja 22 kuoli, Alexander Gorin -niminen sotilas kertoo The Guardianin kääntämällä videolla.

Videolla kerrotaan, että myös komppanian komentaja kuoli. Sotilaan kertoman mukaan he pelkäsivät kuolevansa, mutta heidän ei annettu vetäytyä.

– Taaksemme tuli joukkoja, jotka estivät meitä perääntymästä asemistamme, Gorin kertoo videolla.

– Meidät uhattiin ampua.

Gorin kertoo, että tappamiselle olisi ollut toinenkin motiivi.

– He haluavat tuhota meidät, koska olemme todistajia sille, miten totaalisen kelvotonta prikaatin johtaminen oli.

Sergei Moldaniksi itsensä esittelevä sotilas ei anna sen parempaa arviota heidän johtamisestaan.

– Komentajamme ovat rikollinen organisaatio. Ei ole muuta tapaa ilmaista tätä.

Samansuuntaisista toimintatavoista aiemmin on kertonut myös Britannian puolustusministeriö, joka jo viime marraskuussa kertoi Venäjän blokanneen omien joukkojensa vetäytymistä ja ampuneen karkureita.

The Guardian on tunnistanut kahdeksan videolla esiintyvistä miehistä. Mediatietojen perusteella videolla esiintyvät Storm-joukkojen koostuvat pääosin venäläisistä veteraaneista, jotka osallistuivat myös Venäjän ensimmäiseen hyökkäykseen Ukrainassa vuonna 2014.