Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tukesin virkamiehen epäillään antaneen puolueellisia lausuntoja Oriveden kultakaivoksesta – syyte nousi törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin virkamies on saanut syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, Tukes kertoi keskiviikkona.

Syyte liittyy lausuntoihin, joita Tukes on antanut australialaisen kaivosyhtiö Dragon Miningin Orivedellä Pirkanmaalla sijaitsevasta, sittemmin toiminnasta poistetusta kultakaivoksesta. Tukesin mukaan lausunnot ovat koskeneet kaivosturvallisuutta.

Poliisi on aiemmin kertonut, että virkamiehen epäillään olleen lausuntoja antaessaan "enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton".

Tukesin mukaan virkamies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Häntä ei ole rikosepäilyjen takia pidätetty virasta.

– Syyte on vakava. Tukes on tehnyt sen vuoksi tehtäväjärjestelyjä ja rajoittaa kyseisen virkamiehen oikeuksia kaivosasioissa syytteen käsittelyn ajan, Tukesin pääjohtaja Kimmo Peltonen sanoi tiedotteessa.

Poliisi on epäillyt, että virkamiehen toiminnan takia Dragon Mining olisi voinut saada huomattavan suurta hyötyä. Virkamiehen ei ole epäilty tavoitelleen etua itselleen.

Virkarikossyyte käsitellään aikanaan Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Jätteet pyritään saamaan pois kaivoksesta juhannukseen mennessä

Virkamiehen rikosepäily tuli ilmi kultakaivoksen ympäristörikostutkinnan yhteydessä. Kaivokseen epäillään säilötyn huomattava määrä erilaista jätettä.

Pirkanmaan ely-keskus on katsonut, että kyseessä on laiton kaatopaikka. Sisä-Suomen poliisi on tutkinut asiaa rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen.

Tutkinnanjohtaja Joni Länsipuro kertoi STT:lle keskiviikkona, että jo vuonna 2018 aloitettu ympäristörikostutkinta on edelleen kesken. Tutkintaa on pitkittänyt muun muassa se, että viranomaiset ovat selvittäneet, ryhdytäänkö jätteitä tuomaan ylös kaivoksen syvyyksistä. Länsipuron mukaan tämän työn on nyt määrä alkaa toukokuussa.

– Sitten pystytään konkreettisesti näkemään, kuinka paljon siellä on esimerkiksi metallia tai autonrenkaita ja milloin niitä on sinne viety. Kaivoksessa epäillään olevan sekä (kaivoksen aiemmin omistaneen) Outokummun että Dragon Miningin aikana sinne vietyjä jätteitä. Vastuun kohdentumistakin voi luotettavasti arvioida vain tuomalla jätteet ylös, Länsipuro sanoo.

Tavoitteena on, että nosto-operaatio saadaan valmiiksi juhannukseen mennessä.

Oriveden kultakaivos ei ole enää toiminnassa. Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi vuonna 2019 Dragon Miningin hakemuksen ympäristöluvasta kaivostoiminnan jatkamiseksi. Kaivos sijoittuu alueelle, jonka läheisyydessä on huomattavia luontoarvoja, KHO totesi ratkaisussaan.