Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakkassään paluu jäädytti lintujen kevätmuuton, mutta huoleen ei ole syytä: "Ne tulevat sieltä sitten ryminällä"

Lintujen jo vauhtiin päässyt kevätmuutto on ollut viikon verran pysähdyksissä lumen ja pakkasten vuoksi. Tilanne ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen eikä muutto ole kokonaisuudessaan kovasti myöhässä, kertoo Birdlife Suomi -lintujärjestön tiedottaja Jan Södersved.

– On tyypillistä, että aikaisin keväällä voi tulla takapakkeja, Södersved sanoi STT:lle lauantaina.

Järjestön verkkosivujen mukaan suuri määrä Suomeen ehtineitä muuttolintuja – muun muassa tuhansia töyhtöhyyppiä, kiuruja ja rastaita – kääntyi viime viikonvaihteessa takaisin etelään.

Södersvedin mukaan esimerkiksi kiuruja ja töyhtöhyyppiä on silti edelleen paikoin runsaasti Etelä- ja Lounais-Suomessa. Myös tuhatmäärin hanhia ja joutsenia on jäänyt aloilleen odottamaan kevään paluuta, Birdlife kertoo. Aiemmin pieninä joukkoina on saapunut muun muassa västäräkkejä, punarintoja ja rautiaisia.

Södersvedin mukaan sään pitää kääntyä selvästi keväisempään suuntaan, jotta kevätmuutto jatkuu suuremmassa määrin.

– (Linnut) tulevat sieltä sitten ryminällä.

Varhain herännyt siili voi joutua pulaan

Viileä sää näkyy myös Luontoliiton kevätseurannassa, jonne on tullut vähemmän havaintoja kevään merkeistä kuin viime vuosina.

– Pohjoisimmat havainnot ovat vasta Oulun kohdilla. Lapissa eletään vielä hyvin vahvasti talvea, liiton vt. ympäristökasvatuspäällikkö Ilona Tuovinen sanoi lauantaina.

– Kevät on ehkä hieman myöhässä, mutta sehän on ihan luonnollista vaihtelua.

Leskenlehtihavaintoja on tähän mennessä tullut Varsinais- ja Etelä-Suomesta. Muutama havainto on tullut myös pajun kukinnasta. Tuovinen kehottaa kuitenkin virpojia jättämään nuppuja eli pajunkissoja myös pölyttäjille, joille paju on alkukeväällä tärkeä ravinnon lähde.

Eläinkunnan varhaisista herääjistä osa voi joutua pulaan talvisessa säässä. Luontoliitto on saanut muutamia ilmoituksia paleltuneista kimalaisista. Pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistykselle on puolestaan tuotu viikon sisällä useita varhain heränneitä siilejä, joista osa on ollut huonossa kunnossa.

– Lunta on vielä paljon ja ruokaa ei ole, puheenjohtaja Nella Muurinen selittää siilien ahdinkoa.