Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Googlen emoyhtiö Alphabet paransi tulostaan, liikevaihto kehittyi odotuksia heikommin

Hakukonejätti Googlen emoyhtiön Alphabetin tulos nousi 10,7 miljardiin dollariin eli noin 9,7 miljardiin euroon loka-joulukuussa. Tulos parani 19 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta ja oli odotuksia parempi. Nousua siivitti kasvu verkkomainonnassa ja pilvipalveluissa.

Yhtiön liikevaihto kehittyi kuitenkin odotuksia heikommin, mikä näkyi osakekurssin laskuna. Yhtiön liikevaihto kasvoi 17 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Liikevaihto oli 46 miljardia dollaria eli noin 42 miljardia euroa.

Alphabetin toimitusjohtajan Sundar Pichain mukaan yhtiön investoinnit muun muassa tekoälyyn ja pilvipalveluihin tarjoavat vahvan perustan jatkuvalle kasvulle.

Pichai on toiminut aiemmin Googlen toimitusjohtajana, ja hänet ylennettiin viime vuonna vastaavaan rooliin Alphabetiin. Ylennys on kiihdyttänyt spekulaatioita siitä, että yhtiö saattaa järjestellä toimintojaan uudelleen.

Tulosjulkistus oli ensimmäinen, jossa yhtiö kertoi talouslukuja Youtube-mainonnasta ja pilvipalveluista, ja ne osoittivat terävää kasvua.

Kalifornialainen teknologiajätti on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan verkkomainonnasta. Yhtiön mukaan pilvipalveluiden osuus vuoden viimeisen neljänneksen liikevaihdosta oli 2,6 miljardia dollaria, missä on kasvua 50 prosenttia. Googlen mainostulot muodostivat kuitenkin leijonanosan eli 38 miljardia viimeisen neljänneksen liikevaihdosta.