Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronavirushuoli veti osakemarkkinat synkäksi maailmanlaajuisesti, Helsinki seurasi yli kolmen prosentin laskussa

Kasvava huoli koronaviruksen leviämisestä veti osakemarkkinat synkäksi ympäri maailman. Jyrkimmin pörssikurssit painuivat Italiassa, jossa koronavirustartuntoja on diagnosoitu Euroopassa eniten. Milanossa osakekurssit päätyivät noin 5,5 prosentin syöksyyn. Maanantai-iltaan mennessä koronavirustartuntoja oli diagnosoitu Italiassa yli 200 ja viranomaiset olivat vahvistaneet seitsemän kuolintapausta.

Pörsseissä Lontoossa, Pariisissa ja Frankfurtissa oli myös yli kolmen prosentin laskua. Suomessa Helsingin pörssi seurasi perässä ja päätyi päivän päätteeksi 3,5 prosenttia pakkaselle.

Osakemarkkinat olivat jyrkässä laskussa myös Yhdysvalloissa. Seitsemältä illalla Suomen aikaa teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones -indeksi oli noin kolmen prosentin laskussa ja teknologiapainotteinen Nasdaq reilun kolmen prosentin laskussa.

Aasiassa huoli koronaviruksen leviämisestä koetteli erityisesti Etelä-Koreaa, jossa Soulin Kospi-indeksi sukelsi lähes neljä prosenttia. Kiinan ulkopuolella uudenlainen koronavirus on levinnyt laajimmilleen Etelä-Koreassa.

Hongkongissa pörssin keskeinen indeksi päätyi lähes kaksi prosenttia pakkaselle.

Markkinat huolestuneet vaikutusten kestosta

Valtaosa tartuntatapauksista on ollut Kiinassa. Markkinoilla arvaillaan, kuinka kauan virus vaikuttaa talousnäkymiin.

– Vaikka koronaviruksen leviäminen ehkä hidastuu Kiinassa, se kiihtyy muualla, RJMG Asset Managementin Charles Gillams sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Sen vaikutus Kiinan talouteen on jo syvä. On vielä epäselvää, vaikuttaako virus jossain määrin yhteen vuosineljännekseen vai onko kyse isommasta ongelmasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi, että koronaviruksen vaikutukset talouteen ovat ulottumassa myös Suomeen.

– Pitää muistaa, että Suomi on vahvasti vientivetoinen maa. Tällä hetkellä näyttää, että viruksella alkaa olla talouteen vaikutuksia, hän sanoi STT:lle.

Hongkongissa pörssin keskeinen indeksi päätyi lähes kaksi prosenttia pakkaselle. Sydneyssä ja Manilassa pörssit olivat yli kahden prosentin alamäessä, ja laskua nähtiin myös Singaporessa, Shanghaissa ja Jakartalla.

Supistuvasta taloudesta viime aikoina kärsineessä Japanissa vietetään maanantaina vapaapäivää, joten Tokiossa pörssit pysyvät kiinni.