Koronaviruksen pelko painaa myös Helsingin pörssiä, joka on tänään avautunut selvään laskuun. Parinkymmenen minuutin kaupankäynnin jälkeen pörssin OMXH-indeksi oli 1,8 prosenttia miinuksella.
Suunta oli sama myös muualla Euroopassa. Lontoon pörssin keskeinen FTSE-indeksi painui aamulla 0,5 prosentin laskuun. Frankfurtissa DAX 30 avasi päivän yhden prosentin laskussa ja Pariisissa CAC 40 -indeksi laski 0,7 prosenttia.
Eilen Helsingin pörssi laski lähes kaksi prosenttia ja yleisindeksi tipahti 10 000 pisteen haamurajan alapuolelle.
Aasiassa sekä Tokion, Shanghain että Hongkongin pörssit päätyivät keskiviikkona lähes prosentin laskuun.
Pörssien alamäki sai vauhtia Yhdysvalloista, jossa osakekurssit rojahtivat tiistaina jo toisena päivänä peräkkäin jyrkästi miinukselle. New Yorkin pörssissä keskeiset osakeindeksit S&P 500 ja Dow Jones laskivat molemmat noin kolme prosenttia. Teknologiayrityksiin painottuva Nasdaq Composite -indeksi laski 2,8 prosenttia.
Tunnelmat synkkenivät erityisesti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain tautikeskus CDC sanoi olevan vain ajan kysymys, milloin koronavirustartunnat alkavat levitä myös Yhdysvalloissa.
– Kysymys ei ole niinkään se, voiko tällaista tapahtua maassamme, vaan milloin niin tapahtuu ja kuinka moni maassamme sairastuu vakavasti, koronaviruksen leviämistä arvioinut lääkäri Nancy Messonnier sanoi tiedotustilaisuudessa.
CDC:n mukaan paikallishallintojen, yritysten ja koulujen on syytä laatia suunnitelmia viruksen leviämisen varalle.
Viruksen leviäminen Euroopassa säikäytti sijoittajat
Yhdysvalloissa osakekurssit ovat pysyneet suhteellisen vakaina ja hätyytelleet jopa ennätyksiä suurimman osan helmikuuta, vaikka samaan aikaan koronaviruksen kerrottiin leviävän Kiinassa rivakkaa vauhtia. Viime päivien tiedot viruksen ripeästä leviämisestä Euroopassa sekä muualla Kiinan ulkopuolella ovat kuitenkin hermostuttaneet sijoittajat uudella tavalla.
CDC:n lausunnosta huolimatta Yhdysvaltain kansallisen talousneuvoston johtaja Larry Kudlow sanoi maan talouden olevan vakaalla tolalla ja viruksen Yhdysvalloissa "erittäin tiukasti kurissa".
– Vaikka viruksen leviäminen on inhimillinen tragedia, se ei todennäköisesti tule olemaan taloudellinen tragedia, Kudlow sanoi CNBC-uutiskanavalla .
Tiistaina julkaistut tuoreet luvut kertoivat lisäksi kuluttajien luottamuksen nousseen hieman helmikuussa.