Koronavirukseen kuolleita Euroopassa jo yli 500 – Italiassa liki sata uutta kuolemantapausta

Myös Ruotsissa on tänään vahvistettu uusia koronavirustartuntoja. AFP / LEHTIKUVA
STT

STT

Uuden koronaviruksen aiheuttamien kuolemantapausten lukumäärä nousi maanantaina Euroopassa jo yli viidensadan, kun viruksesta pahiten kärsivä Italia ilmoitti 97 uudesta kuolemasta. Uhrien kokonaismäärä Italiassa nousi jo yli 460:n. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolleita oli koko Euroopassa maanantaina 511.

Italian pääministerin Giuseppe Conten mukaan koko Italiassa rajoitetaan liikkumista koronaviruksen takia huomisesta alkaen.

BBC:n mukaan esimerkiksi joukkokokoontumiset kielletään. Conten mukaan parasta, mitä italialaiset voivat nyt tehdä, on pysyä kotona.

Toimiin ryhdytään yhteisön haavoittuvimpien jäsenten puolustamiseksi, Conte sanoi.

Italia määräsi maanantaina kaikki maan hiihtokeskukset suljettaviksi viruksen takia tiistaista lähtien. Maa päätti jo sunnuntaina tiukoista liikkumisrajoituksista koronaviruksen takia. Rajoitukset vaikuttavat 15 miljoonaan italialaiseen eli neljännekseen maan asukkaista.

Hallitus päätti eristää koko Lombardian alueen Milanon ympärillä sekä ainakin osia Venetsian, Parman ja Riminin seuduista koronaviruksen takia. Alustavan suunnitelman mukaan ihmisten liikkumista alueilla rajoitettaisiin 3:nteen huhtikuuta saakka.

Rajoitukset vaikuttavat myös Milanossa opiskelijavaihdossa olevaan suomalaiseen Sonja Mäntyyn. Männyn opiskelu on keskeytynyt ainakin kuukaudeksi, kun hänen vaihtoyliopistonsa suljettiin osana rajoituksia.

Männyn mukaan koronavirus on vaikuttanut moniin asioihin arjen tasolla.

– Yliopistot, elokuvateatterit ja museot ovat kiinni. Kirkkoihin pääsy on jollain tasolla mahdollista, mutta niihin ei saa kokoontua. Ylipäätään kehotetaan välttämään ylimääräistä liikkumista, Mänty kertoi puhelimitse STT:lle.

Italian rajoitusten vaikutuksista turisteihin ei tarkkaa tietoa

Italian matkustusrajoitusten vaikutuksesta maassa oleviin suomalaisturisteihin ei vielä maanantaina ollut tarkkaa tietoa. Suomen Rooman-suurlähetystöstä kerrottiin iltapäivällä, etteivät rajoitukset ole heidän tietojensa mukaan estäneet matkailijoiden liikkumista.

Ainakin italialaisten kohdalla palaaminen karanteenialueella sijaitsevaan kotiin toisesta maakunnasta on sallittua. Turisteista ei määräyksessä sanota mitään erikseen.

– Uutisissa on kerrottu, että lentokentät ovat auki ja junat liikkuvat, kertoi konsuli Päivi Harju-Heikkilä Suomen Rooman-suurlähetystöstä STT:lle.

Hänen mukaansa viikonloppuna asetettujen rajoitusten lisäksi Rooman alueen matkustamiseen annettiin maanantaina lisämääräys. Sen mukaan punaiselta karanteenialueelta Rooman alueelle tulevien pitää ilmoittaa siirtymisestään viranomaisille.

– Esimerkiksi lento-, juna- ja moottoriliikenteen harjoittajien pitää ottaa kaikkien nimitiedot tarkasti ylös, kun matka alkaa Milanosta tai muualta karanteenialueelta ja saapuu tänne Lazion maakuntaan eli esimerkiksi Roomaan, Harju-Heikkilä sanoi.

Virusta löytyi Lesbokselta, pelkona leviäminen pakolaisleireille

Kreikan Lesboksen saarelta löytyi maanantaina ensimmäinen koronavirustartunta, kertoivat lääkärit maanantaina.

Kyseessä on 40-vuotias nainen, joka oli äskettäin matkustanut Israelissa ja Egyptissä. Nainen on asetettu karanteeniin sunnuntaina, kertoi Kreikan yleisradioyhtiö ERT.

Kreikan viranomaiset ovat olleet huolissaan viruksen mahdollisesta leviämisestä Egeanmeren saarille, joissa tuhansia siirtolaisia elää ahtautuneena täpötäysillä leireillä. Esimerkiksi Lesboksella Morian leirillä on yli 19 000 turvapaikanhakijaa, vaikka leiri on rakennettu vain noin 3 000 ihmiselle.

Kreikassa on todettu yhteensä yli 80 koronavirustartuntaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut