Danske Bank: Koronavirus ajaa Suomea kohti taantumaa

Tälle vuodelle Danske ennustaa 0,3 prosentin talouskasvua, kun vielä joulukuussa tehty ennuste lupasi tasan prosentin kasvulukua. MESUT TURAN / LEHTIKUVA
STT

STT

Danske Bankin ekonomistit laskevat ennustettaan Suomen talouskasvusta tänä ja ensi vuonna. Tälle vuodelle Danske ennustaa 0,3 prosentin talouskasvua, kun vielä joulukuussa tehty ennuste lupasi tasan prosentin kasvulukua.

Ennusteen leikkauksen takana ovat toisaalta koronaviruksen vaikutukset, toisaalta talouden hyytyminen viime vuoden lopulla. Taantuma voidaan kuitenkin vielä välttää, mikäli kuluttajat eivät säikähdä talousuutisia, Danske arvioi.

– Suomen talouteen korona osuu jatkossa etenkin vientikysynnän heikkenemisen ja osin matkailun vähenemisen kautta, mutta myös tuotantopuolen vaikutuksia nähdään alihankintaketjujen toimitusvaikeuksien vuoksi, sanoi pääekonomisti Pasi Kuoppamäki tiedotteessa.

Koronaviruksen vaikutukset rantautuvat Suomeen etenkin kansainvälisen kaupan hyytymisen kautta. Vienti ja investoinnit supistuvat.

Dansken ekonomistit arvioivat, että koronaviruksen negatiivinen vaikutus bruttokansantuotteeseen jää enintään puoleen prosenttiyksikköön. Vaikutus voi kuitenkin pahentua, jos koronavirus laajenee pandemiaksi ja maailmantalouden häiriöstä tulee laaja.

Talouden käyrä näyttää U:n muotoiselta

Suurimman vaikutuksensa koronavirus saa Aasiassa ja euroalueella. Danskessa arvioidaan nyt, että maailmantalouden elpyminen etenee U:n muotoisen käyrän mukaan.

– Pitkään uskoimme V:n muotoiseen käyrään, jossa viruksen aiheuttamaa pudotusta seuraa nopea palautuminen. Tulkinta muuttui selvästi synkemmäksi helmikuun lopussa, kun virustartunnat lähtivät leviämään Kiinan ulkopuolelle. Nyt puhutaan U:n muotoisesta käyrästä, jossa palvelutoimialojen kysyntäsokki johtaa hitaampaan elpymiseen, sanoi ekonomisti Jukka Appelqvist.

Syksyllä voi olla edessä jo jonkinlaista kiihdytystä, kun taloudet elpyvät.

– Virusuutisten keskellä on syytä muistaa, että joiltakin osilta näkymät ovat silti jopa paremmat kuin viime vuonna, jolloin suhdanne heikkeni ja hermoiltiin kauppasodan kanssa, Appelqvist huomautti.

Euroopan keskuspankin korkokokous on torstaina, mutta Danske huomauttaa, että mahdollisuudet toimia ovat rajoitetut, kun ohjauskorko on jo negatiivinen. Talouden hidastuminen tulee pitämään korot matalina lähiaikoina.

– Odotamme, että EKP tulee laajentamaan arvopaperien osto-ohjelmaansa, muttei välttämättä leikkaa ohjauskorkoa vielä tässä vaiheessa, Appelqvist ennakoi.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut