Euroopassa suljetaan rajoja ja kouluja, Ranskassa rajoitetaan tiukasti ihmisten liikkumista

Sulkeudumme pelastaaksemme elämämme, pelastaaksemme vanhempamme, Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoi. / LEHTIKUVA
STT

STT

Presidentti Emmanuel Macron määräsi ranskalaiset pysymään koronaviruksen takia kotonaan. Määräys tulee voimaan tiistaina puolilta päivin. Liikkuminen sallitaan pakottavista syistä, kuten kaupassakäynnin tähden.

Liikkumista rajoitetaan ainakin seuraavat 15 päivää. Määräysten rikkomisesta rangaistaan, Macron sanoi kansakunnalle pitämässään puheessa maanantaina.

Italiassa virus on vaatinut jo yli 2 100 kuolonuhria. Luku on suurin Kiinan jälkeen.

Koronavirustartuntoja Italiassa on puolestaan vahvistettu maanantai-iltaan mennessä lähes 28 000. Neljä päivää aiemmin tartuntoja oli tavattu noin 15 100.

Euroopassa jatkettiin maanantaina uusien rajoitusten asettamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoja suljettiin, kuten myös kouluja ja yliopistoja. Lisäksi ihmisille asetettiin liikkumisrajoituksia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kehotti maanantaina testaamaan kaikki tapaukset, joissa epäillään koronavirustartuntaa.

– Tulipaloa vastaan ei voi taistella niin, että silmät on peitetty, Ghebreyesus sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puolestaan sanoi aikovansa ehdottaa jäsenmaiden johdolle, että EU:n alueelle kiellettäisiin väliaikaisesti muu kuin välttämätön matkustaminen.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi tehtävä rajoitus olisi voimassa 30 päivää. Rajoitusta voidaan pidentää tarvittaessa.

– Mitä vähemmän matkustusta, sitä paremmin voimme hallita virusta, von der Leyen sanoi.

Espanjassa voimassa poikkeustila

Rajojen sulkemisesta kertoi maanantaina muun muassa Espanja. Koronaviruksen suitsimiseksi Espanjaan on myös julistettu poikkeustila.

Kaikki palvelut on suljettu lukuun ottamatta kaikkein välttämättömimpiä. Maan 46 miljoonaa kansalaista on myös määrätty pysymään kotonaan. Ulos saa mennä ainoastaan ostaakseen lääkettä tai ruokaa ja mennäkseen töihin tai sairaalaan.

Espanjassa on varmistettu yli 9 000 koronavirustartuntaa. Virukseen on kuollut tähän mennessä yli 300 ihmistä.

Saksa aloitti puolestaan maanantaiaamuna rajavalvonnan Itävallan, Tanskan, Ranskan, Luxemburgin ja Sveitsin vastaisilla rajoillaan. Rajavalvonta otettiin käyttöön koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Rajan ylittämiseen tarvitaan pätevä syy, kuten työnteko rajan toisella puolen. Töissä käynnin lisäksi tavaraliikenne voi jatkua, ja saksalaiset saavat palata kotimaahan.

Norja on puolestaan sulkenut rajansa suomalaisilta pohjoisessa maanantaiaamusta alkaen. Rajalta voidaan käännyttää kaikki Euroopan talousalueen kansalaiset, jotka eivät asu tai käy töissä Norjassa tai joilla ei ole muuta perusteltua syytä tulla maahan.

Kreikassa pakollinen karanteeni maahan tuleville matkailijoille

Kreikka ilmoitti maanantaina asettavansa kaikki maahan tulevat matkailijat kahden viikon pakolliseen karanteeniin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kreikka on kiristänyt myös julkisia kokoontumisia koskevia määräyksiä. Maa on lisäksi sulkenut Albanian ja Pohjois-Makedonian vastaiset rajansa muilta kuin maahan palaavilta kreikkalaisilta. Niin ikään lennot Espanjaan ja Espanjasta on keskeytetty.

Myös Unkari on ilmoittanut sulkevansa rajansa ja rajoittaa liikkumista yrittäessään ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Jatkossa vain Unkarin kansalaiset pääsevät Unkariin.

Useat maat, kuten Unkarin naapurit Ukraina ja Slovakia, ovat jo julkistaneet samanlaisia rajoitteita rajoillaan.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut