Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävimme täällä | Puukot pölkkyyn ja syömään – Härmän Rati tarjoaa luomua, perinteitä ja selkeitä makuja

Puukot tähän, neuvoo kyltti ravintola Härmän Ratin rappusten edessä. Komento on purrut, sillä pölkyssä nököttää kuusi puukkoa. Ajatus saa hymyilemään, mutta samaan aikaan ei voi olla miettimättä menneitä aikoja, jolloin Puukkojunkkarit eli häjyt aiheuttivat Etelä-Pohjanmaalla paljon häiriötä.

Menneet ajat tulvahtavat vastaan myös sisään astuessa. Herkullinen ruoka, hymypoikapatsaat vitriinissä ja veikeät liikuntaohjeet seinillä pakottavat pysähtymään toviksi, vaikka ruoan tuoksu jo houkuttelee peremmälle.

Salin nurkassa istuvat Risto Niemi ja Carola Lindgren-Niemi ovat juuri siirtyneet jälkiruokaan. Paikka on sipoolaispariskunnalle tuttu.

– Olemme käyneet täällä jo muutaman kerran aiemmin. Harrastamme lähiruokamatkailua ja tiedämme aikaisempien käyntien perusteella, että täällä on takuuvarman hyvä ruoka, pariskunta kiittelee.

Myös asiakaspalvelu saa kiitosta, samoin miljöö.

Ruoka on suomalais- ja marttatyyppistä ruokaa.

– Pidämme tällaisesta vanhasta, vanhoja kun ollaan itsekin, Carola nauraa.

Ravintoloitsija Juha Ollila kertoo, että rakennus sijaitsi vielä ennen vuosituhannen vaihdetta Alahärmässä. Siellä se palveli aikanaan kansakouluna. Rakennuksen historia näkyy monessa kohtaa, eikä huumoriakaan ole unohduttu. Ravintoloitsijoiden kuvat ovat seinällä suomalaisten suurmiesten joukossa, kasvot peruslukemilla, kuten menneinä vuosikymmeninä ja -satoina oli tapana. Ruokien nimet on noutopöydässä tavutettu. Vanhat hygieniaohjeet seinällä ovat ajalta, jolloin tuberkuloosi oli vakava vitsaus. Taulujen ohjeet ovat kuin suoraan nykypäivästä: Yskiessä aina nenäliina suun eteen! Ruvetessani syömään ja tullessani ulkoa sisälle pesen aina käteni!

Räsymatot, vanha leivinuuni ja kauniit astiat tuovat kodikkuutta. Ruokalista henkii suomalaisuutta.

– Ruoka on suomalais- ja marttatyyppistä ruokaa, jossa ei kikkailla ja maut ovat selkeitä ja yksinkertaisia, Juha Ollila kuvailee

Joukkoon mahtuu niitäkin, joita osa rakastaa, mutta osa ei halua edes kokeilla. Sellaisia ovat muun muassa läskisoosi ja paistetut silakat.

– Niitä varten moni tulee säännöllisesti aina, kun niitä on tarjolla eli kolmen viikon välein.

Muilta osin ruoka on moneen makuun sopivaa. Tarjolla voi olla esimerkiksi kyyttöpullia, voikanaa, paistettua lohta ja ylikypsää naudanpaistia. Joka päivälle on vegaani vaihtoehto. Raaka-aineet ovat 99 prosenttisesti luomua ja ne pyritään suurelta osin tuomaan suoraan tiloilta.

– Maanantaisin olemme suljettu, mutta tiistaista perjantaihin tarjolla on lounas kello yhdestätoista puoli kolmeen. Muina aikoina olemme auki tilauksesta. Kesällä meillä on paljon häitä ja muulloin muita tilaisuuksia.

Sarjassa esitellään keskiuusmaalaisia paikkoja ja käyntikohteita. Voit ehdottaa toimitukselle piipahtamisen arvoisia paikkoja sähköpostilla osoitteeseen: vu.toimitus@media.fi.