Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Voiko mies mennä naisten suihkutiloihin, jos hän ilmoittaa olevansa nainen? Linjaukset Keski-Uudenmaan uimahalleissa vaihtelevat

Äskettäin hyväksytyn translain seurauksena varsinkin sosiaalisessa mediassa on käyty keskusteluja siitä, voiko mies jatkossa mennä uimahallissa naisten pukuhuoneeseen ja suihkutiloihin, jos hän kokee tai ilmoittaa olevansa nainen. Osa miespuolisista keskustelijoista on vihjaillut – todennäköisesti huumorin varjolla – aikeistaan ryhtyä naiseksi, jotta voisi asioida uimahallissa naisten puolella.

Keski-Uudenmaan alueen uimahalleissa asiaan suhtaudutaan vakavammin. Yhtenäisiä toimintaohjeita ei ole kuitenkaan toistaiseksi linjattu. Veli-Pekka Kiviharju kirjoittaa kolumnissaan naispuolisten ystäviensä hämmentävästä kokemuksesta Järvenpään uimahallissa.

Järvenpään liikuntapalveluiden liikuntaesihenkilö Laura Häkkinen kertoo, että Järvenpään uimahallissa on käynyt asiakkaana yksittäisiä transsukupuolisia henkilöitä. Tällöin asiakkaalla on ollut todistus menossa olevasta sukupuolen korjausprosessista, minkä pohjalta on sovittu pukuhuonejärjestelyistä.

– Tällainen henkilö voi sovitun mukaisesti mennä naisten puolelle suihkuun ja saunomaan, jos hän peittää miehiset piirteensä uima-asulla. Näin on toimittukin. Henkilö voi pukeutua naisten pukuhuoneessa olevassa erillisessä invapukuhuoneessa, jota ovat käyttäneet myös muun muassa asiakkaat, joilla on taustalla uskonnolliset syyt alastomuuden suhteen.

Jos uimahalliin pyrkii mieheltä vaikuttava henkilö, joka haluaisi mennä naisten puolelle sillä perusteella, että hän kokee olevansa nainen, henkilökuntaa on Laura Häkkisen mukaan ohjeistettu kysymään asiakkaalta todistusta meneillään olevasta sukupuolen korjausprosessista.

– Jos tällaista todistusta ei ole, asiakas voitaisiin siinä tapauksessa ohjata esimerkiksi ryhmäpukuhuoneen puolelle. Ryhmäpukuhuoneissamme on myös saunat.

Keravan uimahallissa käy liikuntapalvelujohtaja Eeva Saarisen mukaan säännöllisesti henkilöitä, jotka ovat muunsukupuolisia, joilla on meneillään sukupuolen korjausleikkaus tai jotka eivät muuten identifioi itseään naiseksi tai mieheksi.

– Lähtökohtaisesti meillä on aina keskusteltu henkilökohtaisesti tällaisten asiakkaiden kanssa. Olemme keskustelujen jälkeen päätyneet ohjaamaan heitä käyttämään niin sanottua tilaussaunatilaa. Yleensä asia on hyvin herkkä asiakkaalle. Meille on tärkeää, että kaikki asiakkaamme ja työntekijämme tuntevat olonsa turvalliseksi hallissamme, Saarinen kertoo.

Tuusulan uimahallin esimies Pasi-Jussi Hyytinen kertoo, että Tuusulassa isot pukuhuoneet ovat lähtökohtaisesti miehille ja naisille.

– Kukaan ei halua olla väärässä pukuhuoneessa. Pien- ja ryhmäpukuhuoneita tarjoamalla turvataan kaikille pääsy uimahalliin.

Alueen uimahalleissa ei ole ainakaan toistaiseksi asioinut leikkimielellä henkilöitä, jotka haluaisivat mennä vastakkaisen sukupuolen tiloihin pelkästään ilmoitusmenettelyllä.

– Sukupuolen vaihtaminen ei kuitenkaan ole mikään yksinkertainen juttu, joka tehtäisiin vain vitsin vuoksi, vaan se vaatii myös esimerkiksi sosiaaliturvatunnuksen vaihtamisen, Laura Häkkinen miettii.