Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiesitkö, montako tuntia alakouluikäisen pitäisi nukkua, urheilla tai tuijotella ruutua joka päivä? Tuore tutkimus selvitti terveellisimmät suositukset

Alakouluikäisten lasten vuorokauden tulisi suositusten mukaan sisältää vähintään tunti reipasta liikuntaa, alle kaksi tuntia passiivista ruutuaikaa ja 9–11 tuntia unta. Asia selviää tuoreesta Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistojen tutkimuksesta.

Näitä suosituksia noudattavilla lapsilla oli matalammat sydän- ja verisuonisairauksien sekä aineenvaihduntasairauksien riskitekijöiden tasot kuin niillä lapsilla, jotka eivät suosituksia täyttäneet.

Kaksi vuotta kestäneessä tutkimuksessa seurattiin, miten annetut suositukset vaikuttivat alakouluikäisten kardiometaboliseen riskiin.

Tutkimuksen alkutilanteessa lapset olivat 6–8-vuotiaita. 53 prosenttia tutkituista lapsista täytti kaikki kolme suositusta, mutta kahden vuoden seurannan jälkeen vain 30 prosenttia täytti suositukset. Tutkimuksen alussa suosituksia noudattaneet lapset täyttivät suositukset paremmin myös seurannan lopussa.

Lapsilla, jotka noudattivat joko pelkkää liikuntasuositusta tai sitä yhdessä ruutuaika- tai unisuosituksen kanssa, oli matalampi kardiometabolinen riski, matalammat insuliinitasot ja pienempi vyötärönympärys. Näillä lapsilla havaittiin vastaavat yhteydet matalampaan diastoliseen verenpaineeseen ja korkeampaan HDL-kolesteroliin.

Tulosten mukaan kehon lapsuuden rasvakudoksella on merkittävä vaikutus kardiometaboliseen terveyteen. Hyvät elintavat vähentävät kehon rasvakudosta, mikä voi selittää, miksi suositusten täyttäminen oli yhteydessä parempaan terveyteen. Toisaalta on myös mahdollista, että suurempi kehon rasvakudoksen määrä vaikeuttaa suositusten noudattamista.

Vain lapsen ruutuajan seuraaminen ei riitä. Tutkimuksessa ei havaittu eroa pelkästään ruutuaikasuositusten täyttäneiden ja suosituksia enemmän ruutuaikaa viettäneiden välillä. On kuitenkin mahdollista, että runsaampi määrä ruutuaikaa yhdistettynä vähäiseen liikuntaan kanssa voi olla haitaksi kardiometaboliselle terveydelle lapsuudesta alkaen.